Tilkkutyön tekeminen on monivaiheinen prosessi ja yksi vaihe on työn tikkaaminen.

Työn voi tikata käsin pienillä etupistoilla. Harsi päällinen, vanu ja vuori yhteen ennen tikkaamista. Käytä tikkaamiseen valmiiksi vahattua käsintikkauslankaa, joka ei kierry tikatessa.Käsintikkaaminen on kivaa ja rentouttavaa, jos siitä pitää...kaikki ei kuitenkaan halua tehdä sitä. Tikkaan usein työni käsin esim. Whoopsie Daisy, Pete ja kaverit ja Lumiukko sampler-työni ovat viime vuosien käsintikattuja töitäni.

Tikkaamisen voi tehdä myös ompelukoneella. Silloin tarvitset koneeseesi yläsyöttäjän, jonka saa varmaankin kaikkiin uusiin koneisiin. Vanhemmista en osaa sanoa, että saako niihin. Sen avulla työ syöttyy tasaisesti paininjalan alla, eikä tikkausryppyjä tule niin helposti. Kone tikkaus kannattaa suunnitella huolellisesti ja ainakin alussa tikata mahdollisimman paljon suoria linjoja. Ennen kuin aloitat laita päällinen, vanu ja vuori yhteen hakaneuloilla. Viimeisin työni Sanna lankarulla-peitto on konella tikattu.

Myös "vapaatikkausta" voi käyttää tilkkutyön viimeistelyyn. Se tehdään siihen tarkoitetun paininjalan avulla. Painijalka malleja on erillaisia ja hieman erillailla toimivia. Vapaatikkaus vaatii harjoittelua ennen kuin se onnistuu...

Jos minkäänlainen tikkaus ei suju, eikä kiinnosta, niin työn voi vain yksinkertaisesti solmia. Siihen tarvitset puuvillalankaa esim ohut virkkauslanka ja sopivan neulan. Työnnä langoitettu neula sopivasta kohdasta työn läpi nurjalle ja muutaman millin päästä takaisin työn oikealle puolelle. Sitten uudelleen nurjalle samasta kohdasta kuin ensimmäinen ja taas oikealle. Kiristä, solmi langat oikealla ja katkaise langat n. 1/2 cm päästä.

Useimmiten tikkaan siis käsin, mutta joskus tikkaan suorat linjat konella ja yksityiskohdat käsin. Vapaatikkausta olen tehnyt jonkin verran...